Stralingsinfo

Wifistraling in klaslokalen kan net zo gevaarlijk zijn als tabak en asbest. Dat stelt professor Anthony Miller van de Toronto University. Als het aan hem ligt wordt draadloos internet op scholen zelfs verboden.

‘De straling van radiogolven die signalen verzenden tussen routers en apparaten, zoals iPads en mobiele telefoons is net zo gevaarlijk als tabak en asbest. Het moet gewoon niet worden toegestaan op scholen’, zegt Miller. De professor is tevens directeur is aan Epidemiology Unit van het National Cancer Institute van Canada en daarnaast bekleedde hij topfuncties bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het German Cancer Research Centre.

Samen met topwetenschappers waarschuwt hij voor de onzichtbare golven van elektromagnetische straling die constant om ons heen hangen. Ook wel elektrosmog genoemd door sommige academici. Betrokken landen zijn daarbij zelfs al begonnen met het verbieden of het inperken van wifi, schrijft de  Daily Mail.

Eerste waarschuwing

Achttien jaar geleden volgde na een officieel onderzoek de eerste waarschuwing aan de regering in Groot-Brittannië, volgens Miller. ‘De hoofdonderzoeker van deze studie raadde daarbij aan dit wifistraling terug te dringen, maar er werd vrijwel niets gedaan. In de tussentijd hebben wij een grootschalig medisch experiment opgezet wat we hebben getest bij onszelf en onze kinderen.’

De alomtegenwoordige elektrosmog van mobiele telefoons, babyfoons, wifi, slimme energiemeters en tal van andere internet gerelateerde producten is een miljard keer sterker dan de natuurlijke elektromagnetische velden waarin levende cellen zich de 3.800 miljoen jaar hebben ontwikkeld.

Zorgwekkend

Het zorgwekkende is dat we niet weten wat de uiteindelijke effecten zijn van massale blootstelling op lange termijn. De onderzoeken die bekend zijn, zijn namelijk kleinschaligere studies op mobiele telefoons, die een relatief intense doses straling aan het hoofd afgeven, aldus Miller.

Uit belangrijk Zweeds onderzoek bleek toen bovendien dat mensen die tien jaar of langer waren blootgesteld, twee keer zoveel kans hadden om een kwaadaardige hersentumor te ontwikkelen aan de zijkant van het hoofd. Deze bevinding werd tevens bevestigd door een studie waaraan duizenden mensen uit dertien landen meededen. In 2011 kon toen worden geconcludeerd dat elektrosmog een mogelijke oorzaak is van ziekte bij de mens.

Bron:  Mail online

 
De 5e generatie WIFI is inmiddels "geruisloos" gearriveerd, terwijl de effecten op de volksgezondheid nog niet duidelijk in kaart zijn gebracht. Veel mensen met klachten vanwege straling vinden mijn praktijk, omdat ik ze direct kan helpen en een mogelijke oplossing heb voor de langere termijn. Wat ik doe, voelt als een druppel op de gloeiende plaat. Laat daarom je stem horen  Lees hier meer over en teken de petitie.


Stralingsgevaar

Vaak hoort of leest men in de media dat er nog geen 'harde' bewijzen' zijn voor de schadelijke effecten van elektromagnetische straling. dit is misleidend, want in realiteit bestaat er honderden wetenschapperlijke stduies die wel degelijk uitwijzen dat er heel wat reden tot bezorgdheid is. Zo bracht een internationale werkgroep van wetenschappers in 2007 een rapport uit op basis van meer dan 2000 wetenschappelijke studies.
Dit Bioinitiative-rapport besluit dat er meer dan voldoende aanwijzingen zijn voor verontrustende effecten op de gezondheid en dat het voorzorgsprincipe dringend moet worden toegepast. 
Maar ook talloze andere gerenommeerde wetenschappers en organisaties, zoals bijvoorbeeld het Europees Milieuagentschap, pleiten ervoor om het gebruik van draadloze technologieën zoveel mogelijk te vermijden. 
In deze brochure verneemt u welke de risico’s juist zijn en hoe u zichzelf kunt beschermen. 


Wat zijn de mogelijke gezondheidsproblemen door dit soort straling? 

Vaak wordt beweerd dat het gaat om relatief zwakke straling. Wanneer men hier echter continu aan blootgesteld wordt, dag na dag, kan dit tot een hele resem gezondheidsproblemen leiden: 

Neurologisch: slapeloosheid, hoofdpijn, geheugen- en concentratieproblemen, leerproblemen, duizeligheid, misselijkheid, nervositeit, prikkelbaarheid, depressieve stemming, angst, vermoeidheid, tintelingen, ... 

Cardiologisch: hartkloppingen, hartritmestoornissen, hoge bloeddruk, ... 

Oren: oorsuizingen (tinnitus), gevoel van druk, ... 

Ogen: ongemakkelijk gevoel, gevoel van druk, verslechtering zicht, cataract, ... 

Vruchtbaarheid: Verminderde vruchtbaarheid, miskramen en geboorte-afwijkingen 

Hormonaal: verstoorde productie van melatonine (‘slaaphormoon’), serotonine (‘gelukshormoon’) en andere neurotransmitters en hormonen. 

Andere: huidproblemen (uitslag, warm of branderig gevoel, roodheid), spier- en gewrichtspijn, ... 

Op lange termijn zijn er aanwijzingen voor:
• Een verhoogd risico op kanker, die bovendien op jongere leeftijd optreedt 

 • Schade aan zenuwstelsel en hersenweefsel 

 • Verhoogd risico op neurologische, degeneratieve ziekten zoals Alzheimer 

 • Belasting en uiteindelijk disfunctioneren van het immuunsysteem, waardoor men vatbaarder wordt voor ziekten en aandoeningen 

 • Schade aan het genetisch materiaal (DNA) 


   

Zijn er dan geen veiligheidsnormen die ons beschermen? 

De huidige normen zijn jammer genoeg achterhaald. Deze zijn namelijk gebaseerd op de veronderstelling dat straling enkel schadelijk kan zijn door opwarming (thermisch effect). 

Ondertussen toonden wetenschappelijke studies echter al meer dan voldoende aan dat straling schade kan aanrichten op andere manieren, die niets met opwarming te maken hebben.
Zo doet straling onder andere vrije radicalen ontstaan in het lichaam, die cellen en weefsels beschadigen. 

Bovendien blijkt dat die schadelijke effecten al kunnen optreden bij stralingsniveaus die ver onder de huidige normen liggen. 

Kortom: de bestaande normen bieden dus geen bescherming. 

DIGITALE TELEVISIE 

Bij de installatie van digitale televisie wordt vaak automatisch een draadloze modem geïnstalleerd. Vraag uitdrukkelijk om een verbinding met draad. 

TELEFONIE 

Ter vervanging van een draadloze telefoon kunt u indien nodig meerdere telefoons (met draad) plaatsen op verschillende plaatsen in huis of kiezen voor een bedrade telefoon met speaker-functie, zodat u toch handenvrij kunt bellen. 

Er bestaan nu ook stralingsarme draadloze telefoons of ‘Eco DECT’s’, bijvoorbeeld van het merk Orchid en sommige modellen van Siemens en AEG.
Deze telefoons stralen enkel wanneer u de telefoon 

uit de houder neemt. Soms moet u wel eerst bij de instellingen kiezen voor de stralingsarme modus. 

Let welde beste keuze is een telefoon met draad. 

BABYFOON 

Vermijd alle modellen van het type ‘DECT’.
Kies voor een analoge en stralingsarme babyfoon, bijvoorbeeld van het merk ‘Babyfon’ of ‘Angelcare’. 

ALGEMEEN 

Een algemene stelregel is om steeds voldoende afstand tot de draadloze router of het basisstation van DECT-telefoon te houden, waar ook. 

Straling van de buren 

De straling uitgezonden door draadloos internet en draadloze telefoons gaat minstens 100 meter ver. Dit betekent dat u ook blootgesteld wordt aan de straling afkomstig van uw buren, en omgekeerd. 

U kunt proberen er eens met uw buren over te praten of wat informatie in hun brievenbus te stoppen; een exemplaar van deze brochure bijvoorbeeld. 

En omgekeerd, vermijd zelf draadloze technologieën uit respect voor uw buren. 

Wist u dat... 

• ... een draadloze DECT-telefoon continu heel krachtig straalt, ook wanneer u niet belt?

• ... de Duitse overheid in augustus 2007 het advies gaf om WiFi thuis of op de werkplek te vermijden, omwille van de mogelijke gevolgen voor de gezondheid? 

 • ... tal van draadloze spelconsoles evenveel stralen als een WiFi-router? 

 • ... Prof. André Vander Vorst, stralingsexpert van de Belgische Hoge Gezondheidsraad, vindt dat draadloze DECT-telefoons nooit op de markt hadden mogen komen, omdat ze veel te krachtig stralen? 

 • ... sommige mensen hypergevoelig zijn voor straling en dat draadloze technologieën voor hen zeer ernstige problemen veroorzaken? 

 • ... het hoofd van de Britse Hoge Gezondheidsraad, Sir William Stewart, zich grote zorgen maakt over het toenemend gebruik van WiFi? 

• ... ook uw laptop of pc zelf heel wat straling uitzendt als u draadloos surft? 

Hoe kunt u zichzelf beschermen? 

Draadloze technologieën ondermijnen de gezondheid op een langzame en sluipende manier.
Dus zelfs al ervaart u op dit moment nog geen problemen, de keuze voor kabels is de enige keuze die uw eigen gezondheid, maar ook die van uw familie, vrienden en buren respecteert. 

De basisregel is dus: vermijd draadloze technologieën en kies steeds voor kabels

INTERNET 

Professioneel geplaatste kabels veroorzaken geen enkel esthetisch of ander ongemak en u kan zelfs sneller en betrouwbaarder surfen. 

Let op: op veel routers is het draadloos internet standaard geactiveerd, zelfs wanneer u het niet gebruikt.
U kunt de WiFi-functie deactiveren door te surfen
naar het webadres http://192.168.1.1 (intikken in de adresbalk van uw internetbrowser) of volg de instructies bij uw router. 

Let op: draadloze routers zenden tegenwoordig twee WiFi-netwerken tegelijkertijd uit, namelijk een privé- netwerk en een openbaar ‘gemeenschaps’-netwerk. Contacteer uw internetprovider om het openbare netwerk uit te schakelen. 

Als het in uw situatie echt te moeilijk is om met kabels te werken, of als u geen keuze heeft, let dan toch op het volgende: 

• Schakel het draadloos internet enkel aan wanneer u het effectief gebruikt en/of schakel het zeker
’s nachts uit!
Dit kunt u doen door een tijdschakelaar (timer) te plaatsen op het stopcontact waarop de router is aangesloten. 

 

 1. Links 

  Meer informatie vindt u op de volgende websites: 

  Nederlandstalig: 

  www.beperkdestraling.org www.stopumts.nl 

  Franstalig: 

  www.teslabel.be www.001.be.cx www.robindestoits.org www.next-up.org 

  Andere talen: 

  www.powerwatch.org.uk www.microwavenews.com www.buergerwelle.de http://wi inschools.org.uk 

  Wetenschappelijke informatie: 

  www.bioinitiative.org
  www.icems.eu www.hese-project.org/hese-uk/en/niemr/index.php 

 

----------

Bij stralingsbelasting zijn cellen structureel aangetast door straling. Als een cel zogenoemd stralingbelast is wil dit zeggen dat de cel stralingsfrequenties heeft “geabsorbeerd”. De cel heeft in zich opgenomen de energie/informatie van een of meerdere specifieke stralingsvormen. Je kunt bijvoorbeeld belast zijn met UMTS en hoogspanningsstraling, terwijl je niet belast bent voor andere vormen van straling. Een voorwaarde van belast te zijn met een specifieke straling is dat je aan die specifieke stralingsbron bent blootgesteld. Daarnaast is van invloed de extra gevoeligheid die de ene mens heeft voor DECT signalen en de andere mens voor bijvoorbeeld UMTS.

De cel heeft specifieke stralingsfrequenties geabsorbeerd en gaat vanaf dat moment mee-resoneren met straling. Oftewel sterk daarop reageren en met de straling meetrillen.

Men is niet zomaar ineens stralingbelast. De cellen zullen doorgaans langere tijd intensief zijn blootgesteld aan straling, hetgeen uiteindelijk lijdt tot een spininversie.

Wat is spininversie?
De mate stralingsbelasting hangt af van:

1. De stralingsbron/zender:

2. En de mens/ontvanger:

Als cellen stralingbelast zijn is er ook sprake van een verstoorde celcommunicatie. De cel heeft nog wel zijn natuurlijke frequenties maar die worden bij stralingsbelasting verstoord of zelfs overstemd door de stralingsfrequenties.

Vergelijk een goed gesprek in een restaurant en er komt een luidruchtige groep mensen naast jou en je partner zitten. Zitten jij en je partner op dat moment goed in je vel en voelen jullie je goed dan heeft zo’n groep nog wel invloed op het gesprek, maar je bent niet totaal afgeleid (vergelijk verstoring celcommunicatie door straling). Als je op dat moment niet lekker in je vel zit dan heeft een dergelijke luidruchtige groep meer impact op je gesprek. Het kan zelfs het contact tussen jou en je partner overstemmen.

De verstoring van de celcommunicatie kan plaatsvinden op orgaanniveau, maar ook tussen organen.

Belangrijkste punten stralingbelaste cellen

1. Conditie voor stralingsbelasting: langdurige blootstelling aan straling en intensiteit van de stralingsbron
2. De mate van stralingsbelasting en hoe snel je stralingbelast raakt hangt af van meerdere factoren:

3. Bij stralingbelaste cellen is de celcommunicatie verstoord. Ook als je op dat moment niet blootgesteld bent aan straling.

Meer info over straling? bezoek ook eens de volgende site:  http://www.verminderstraling.nl/index.html

 

 

 
 
 

 

Artsen en wetenschappers zijn tegen 5G-netwerk

 

Artsen en wetenschappers proberen het uitrollen van het 5G-netwerk te blokkeren, totdat duidelijk is wat precies de gevolgen zijn voor mens en milieu.

In september 2016 lanceerde de Europese Commissie (EC) een actieplan om in samenwerking met de verschillende EU-landen en de industrie, het 5G-netwerk te gaan uitrollen. Uiterlijk 2020 moet dit netwerk volledig operationeel zijn en het huidige 4G-netwerk zo veel mogelijk vervangen.

Het 5G-netwerk zal bestaan uit frequenties groter dan 30 GHz. Tegelijkertijd zullen naar schatting meer dan 1 miljoen apparaten per km2 gebruik gaan maken van het netwerk, waardoor er meer antennes geplaatst moeten worden. Kleinschalige studies laten zien dat 5G frequenties in staat zijn om de genexpressie te veranderen, de huidtemperatuur te verhogen, de celgroei te stimuleren en ontstekingsbevorderende effecten op het immuunsysteem kunnen hebben. Dit zou kunnen leiden tot een verhoogd risico op kanker, neurologische afwijkingen, onvruchtbaarheid en metabole ziekten. Voor 200 wetenschappers en artsen uit 38 landen is dit voldoende reden om de EC te vragen het uitrollen van het 5G-netwerk te stoppen, totdat door middel van grootschalige studies bekend is wat precies de gevolgen zijn voor de gezondheid en het milieu.

Europese Commissie lijkt doof

Eind oktober liet de EC weten geen gehoor te geven aan de oproep van de artsen en wetenschappers. In april 2018 deed een tweede groepering, International Society of Doctors for the Environment, een hernieuwde oproep om de ontwikkeling een halt toe te roepen. Ook toen vond de EC het niet nodig om verder onderzoek te verrichten. In september dit jaar besloot de gemeenteraad van Mill Valley, California, de ontwikkeling van het 5G-netwerk stop te zetten om verder onderzoek te doen. Het wordt tijd dat de EC hier een voorbeeld aan neemt en stopt met miljoenen burgers bloot te stellen aan onverantwoord grote gezondheidsrisico’s.

Bronnen:  ISDE en  The 5G Appeal

 

 

Kamer wil eerst stralingsonderzoek, dan pas 5G-netwerk

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de gezondheidsrisico's van straling door het nieuwe 5G-netwerk. Politieke partijen willen met spoed weten hoe het zit met eventuele gevaren vóórdat op grote schaal zendmasten worden geplaatst.

 

Het moet dé nieuwe standaard worden voor mobiel internet: 5G. Nog sneller dingen downloaden op je mobiel, nog makkelijker alles online regelen. Maar terwijl overal al voorbereidingen worden getroffen om dit nieuwe netwerk uit te rollen, nemen de zorgen toe. Weliswaar is er geen overtuigend bewijs dat elektromagnetische straling voor mobiele communicatie een gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Wél zijn er wetenschappelijke onderzoeken die wijzen op een mogelijke samenhang van straling met 

We weten nog altijd niet hoe het zit met de gevaren voor de volksge­zond­heid.

Laura Bromet, Kamerlid GroenLinks

Reden dat de Tweede Kamer zich afvraagt of we niet te snel beslissen om massaal over te gaan op 5G. GroenLinks dringt vandaag in de Tweede Kamer aan op een onafhankelijk onderzoek door de Gezondheidsraad naar 5G-straling. Kamerlid Laura Bromet: ,,We weten nog altijd niet hoe het zit met de gevaren voor de volksgezondheid. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten van 5G. We moeten de bezorgdheid van mensen serieus nemen en dit onderzoeken.''

Wildgroei

Door de uitrol van het supersnelle internet via 5G wordt in de komende jaren een wildgroei aan antennes verwacht. 5G werkt op een hogere frequentie, wat sneller internet oplevert. Het bereik van de antennes is wel minder waardoor er veel meer zendmasten en antennes in het straatbeeld zullen verschijnen. Nu zijn nog een beperkt aantal straalmasten voldoende, straks zitten er antennes in bijna elke straat: bijvoorbeeld in lantaarns en bushokjes.

In Europa geldt een richtlijn die voorschrijft hoe sterk de signalen van zendmasten mogen zijn. Vorig jaar kondigde staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken aan dat zij die Europese norm in Nederland wettelijk wil laten vastleggen. ,,Het doel hiervan is om bij de uitrol van 5G en de plaatsing van de vele antennes die daarbij nodig zijn zekerheid te bieden aan burgers en telecomaanbieders over dit regime'', heeft ze daarover in de Tweede Kamer gezegd.

Maar het parlement is daarmee niet gerustgesteld. Vorige week stuurde de Tweede Kamercommissie die zich bezighoudt met de uitrol van 5G een brief aan Keijzer met de vraag om al het onderzoek naar de gezondheidsrisico's van 5G in kaart te brengen. De commissie hoopte daarop vandaag een reactie te krijgen, maar dat is Keijzer niet gelukt.

Strengere normen

We zijn het aan alle Nederlan­ders verplicht om dit goed uit te zoeken.

Laura Bromet

Een woordvoerder van de staatssecretaris laat weten dat aan die reactie nog wordt gewerkt. GroenLinks wil niet wachten en vraagt nu al om een onderzoek door de Gezondheidsraad. ,,Keijzer hamert erop dat Nederland zich houdt aan de Europese richtlijn, maar we zien dat andere Europese landen veel strengere normen hanteren. Dat baart mij zorgen.”

Vorig jaar bleek al dat de regering in Vlaanderen heeft bepaald dat de stralingskracht van een telefoonzendmast in de buurt van scholen en verzorgingshuizen slechts 7 procent van de EU-richtlijn mag zijn. Ook diverse andere Europese landen, waaronder Italië, Luxemburg, Polen en Kroatië, zijn de normen aanzienlijk strenger dan in Nederland.

De Gezondheidsraad - een onafhankelijk adviesorgaan voor regering en parlement - laat weten dat er door hen nog geen onderzoek is gedaan naar de eventuele gevaren van het nog uit te rollen 5G-netwerk. ,,Het kan ook zijn dat blijkt dat er géén gezondheidsrisico's zijn'', zegt Bromet. ,,Maar we zijn het aan alle Nederlanders verplicht om dit goed uit te zoeken. Pas dan kunnen we akkoord gaan met de uitrol van 5G.”

 

 

 

 

© Anneke van Reek 2006-2019 ~*~ Laatst bijgewerkt: 08-03-2019